Inlagt här med tillstånd!
Klicka på deras logga för ett besök hos
dom
Pelargoner i matlagningen
Visste du att pelargoner
faktiskt kan användas till att smaksätta eller dekorera
maträtter med?
Till dekoration på bakverk, i
sallader, bål osv. kan man även använda blommor från de
flesta vanliga pelargoner. Blommorna smakar i regel
ingenting utan är mest en fröjd för ögat.
Doftpelargoner kan förslagsvis
användas i sallader, soppor, grönsaks-, fisk-, fågel-
och kötträtter, efterrätter samt som
tårtdekoration.
Bra sorter att använda i
matlagningen är till exempel 'Sweet
Mimosa' och 'Attar
of Roses'.
Varför inte baka en rosendoftande
pelargonkaka till sommarens buffébord och samtidigt ge
värdinnan en doftpelargon i present?
De delar som används mest i
matlagningen är bladen, men det går också att använda
bladstjälkarna, stammen och rötterna.
Vanligtvis används bladen hackade
innan de används till tårtor, kakor, efterrätter,
drycker, såser, geléer m.m. De kan också användas hela
för att exempelvis dekorera tårtorna eller efterrätterna
med. Bladen på de flesta doftpelargonerna är vackra och
de bidrar till att höja den visuella, estetiska
upplevelsen.
Fint hackade blad av doftpelargon
kan blandas i smeten till sockerkakan eller så lägger
man hela blad i den smorda formen innan smeten hälls
i.
Du kan även lägga blommor i te, bål
och drinkar eller frysa in i iskuber.
Doftpelargoner med nötig doft, som
t.ex. 'Concolor
Lace' passar bra som smaksättare i wokgrytan eller
till kötträtter. Kanske någonting för sommarens
grillfester?
Längre ner på sidan hittar du recept
på allt från rosendoftande pelargonkaka till
pelargonkryddad snaps.
3 dl strösocker 2 ½ dl vetemjöl 1 ½
tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 4 msk kakao 150 g
smör, smält 2 ägg 1 ½ dl hett vatten Florsocker 10
fint hackade doftpelargonblad
Blanda de torra ingredienserna. Mixa in
fettet och därefter äggen ett i sänder. Rör sist ner vattnet
och pelargonmixen och blanda väl. Häll smeten i en smord och
bröad form.
Grädda på i nedre delen av ugnen i 30-45
minuter på 175 grader.
Garnera med siktat florsocker på kakan
lägg eventuellt några blad eller blommor ovanpå. Serveras
gärna varm med kall
vaniljglass.
Satsen blir cirka 1,5 liter smet och
brukar vara lagom till en större pajform.
4 ägg 2 dl strösocker 400 g
Philadelphiaost 2 tsk vaniljsocker 4 dl vispgrädde
6 st digestivekex 8-10 fint hackade blad av citrondoftande
blad från doftpelargon
Smula ner digestivekex i botten på formen.
Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa
äggulorna med sockret. Mosa osten och blanda ner den i
vaniljsockret (gärna i matberedare eller med elvisp). Vispa
grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i
ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist
försiktigt ner dem i smeten. Blanda ner de finhackade
pelargonbladen. Slå i formen och ställ i frysen över natten.
Tas upp och ställs i rumstemperatur en halv timme innan den
ska avnjutas.
Ha gärna blad eller blommor från
doftpelargon överst och pudra florsocker över innan
servering.
Sockerkaka med blad
av doftpelargoner
Lägg blad av rosdoftande pelargoner i
botten på bakformen. Gör smeten enligt ditt vanliga recept och
häll i formen. Sätt in i ugnen. När kakan är färdig, tar du
bort pelargonbladen. Garnera med blad eller blommor från
doftpelargon eller en blandning av båda.
Du kan även finhacka 5-6 blad av en
rosdoftande pelargon och blanda med ca 2 dl socker. Häll
blandningen i degen och baka kakan som vanligt, utan att lägga
pelargonblad i botten på bakformen. Garnera med pelargonblad,
pelargonblommor eller en blandning av båda.
Pelargonsockerkaka
Ca 25 blad från doftpelargoner 225
g smör 2 ½ dl socker 4 uppvispade ägg 3 ¾ dl
vetemjöl 2 ½ tsk bakpulver
Smörj och mjöla två runda bakformar och
täck bottnarna med doftpelargonblad. Rör smör och socker
pösigt. Blanda i de hårt vispade äggen, och sist mjölet
blandat med bakpulvret. Fördela smeten i de två formarna och
grädda i ca 25 minuter i 200 grader tills kakorna är genom
gräddade. Stjälp upp kakorna och låt kallna. Plocka bort
bladen. Bred fyllning över den ena kakan t.ex. äppelgelé,
vispgrädde osv. Lägg den andra kakan över. Garnera med några
vackra pelargonblad, sikta över florsocker och ta försiktigt
bort bladen.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda det
smälta smöret med mjölken och rör ned det i smeten. Tillsätt
de torra ingredienserna och rör tills smeten är jämn. Till
sist häller du i citronsaften. Fördela smeten i
muffinsformar. Det går åt ca 20 formar. Grädda mitt i ugnen
i ca 15 min i
225°.
Muffinssmet 50 g malen mandel 50 g
florsocker 50 g rumsvarmt smör 1 stort eller 2 små ägg
1 msk mjölmix 2 msk Amarettolikör eller 2 droppar
bittermandelolja
Blanda mandel och florsocker, rör ihop med
smöret till en fin smet. Tillsätt mjöl, ägg och sist men inte
minst likören.
Häll i smorda muffinsformar, grädda i 15
min i 150°. Prova med en sticka om de är klara. Slå på lite
lag på varje muffins (ca 1-2 msk/muffins).
Lag 2 dl vitt vin ½ dl
florsocker ½ msk honung 1 kvist rosenpelargon t.ex. 'Attar
of Roses' 2 kvistar citronverbena eller
citronmeliss ½ vaniljstång ½ citron (endast
det rivna skalet) En skvätt citruslikör av något
slag
Koka ihop allt så att endast hälften är
kvar. Medan lagen kallnar låter du kvistarna ligga kvar och
dra. Sila sedan bort dem innan du använder lagen.
Tips! Gör lagen först och sedan
muffinsen eftersom lagen bör skedas över de varma
muffinsen.
Ingredienser Ca 800 g filé av kolja,
hoki eller annan vit fisk ½ fiskbuljongtärning 1 ½ dl
vatten eller vitt vin 8-10 vitpepparkorn 1 ½ msk
smör 1 ½ msk mjöl 1 ½ dl mjölk eller
matlagningsgrädde Några stänk pressad
citron Äppelcidervinäger efter smak 18-20 små blad av
citrondoftande pelargon t.ex. 'Orange
Fizz' eller 'Sweet
Mimosa'. 2-3 hårdkokta, hackade ägg Salt och
peppar
Gör så här Blanda vin/vatten,
vitpepparkorn, 1/2 buljongtärning, 12 hela pelargonblad och
salt i en gryta. Koka upp blandningen och lägg i fisken och
låt den sjuda 5-6 min. Ta upp fisken och lägg den under folie
medan du gör såsen. Sila spadet och häll det i ett annat kärl
så länge.
Smält smöret i grytan och vispa i mjölet.
Tillsätt det silade spadet. Späd med mjölken/grädden tills
såsen ser lagom tjock ut. Lägg i resten av buljongtärningen
och smaksätt med citronsaften och äppelcidervinägern. Koka upp
såsen.
Hacka 18-20 små blad av citrondoftande
pelargonblad och blanda i såsen. Till sist tillsätter du de
kokta, hackade
äggen.
Skilj gulan från vitan. Lägg vitorna i en
bunke och gulorna i en annan. Vispa äggulorna till en slät
smet. Vispa äggvitorna så fast att du kan vända upp och ner på
bunken utan att de rinner ut. Vänd sedan försiktigt ner
florsockret. Vispa sedan grädden för sig.
Blanda ihop de vispade äggvitorna, den
vispade grädden och de vispade äggulorna i en skål. Rör ner de
finhackade pelargonbladen.
Häll upp glassmeten i en sockerkaksform.
Ställ in formen i frysen fyra-fem timmar. Ta ut formen minst
två gånger och rör i den medan den stelnar.
Toppa glassen med blad eller blommor av
pelargoner som
garnityr.
Pelargonbär 200 g frusna blåbär 200 g frusna
hallon 400 g frusna jordgubbar
Pelargonlag 3 dl vatten 1 dl
strösocker 5 dl vitt vin 6 blad av t.ex. 'Attar
of Roses'
Koka upp vatten och socker för att sedan
låta det svalna något. Häll i vinet och pelargonbladen. De
frusna bären blandar du i en stor skål. Slå lagen över bären
och låt det hela stå en dryg halvtimme före
servering.
Servera t.ex. till
pelargonglass.
Pelargongelé Gör en äppelgelé enligt ditt favoritrecept.
Häll i små glasburkar. Innan du förseglar burken, placera ett
blad av en rosdoftande pelargon överst. Det går också bra med
citrondoft. Du kan variera smakerna.
Pelargongelé 2 kg äpplen 1 liter
vatten 450 g socker / 6 dl saft 1 ½ citron
(saften) 20 blad av doftpelargon t.ex. 'Attar
of Roses' eller 'Sweet
Mimosa'.
Blanda äpplebitar och vatten i en gryta.
Koka upp och låt det sedan sjuda tills äpplebitarna är mjuka.
Sila saften och mät sedan hur mycket saft det blev. Häll
tillbaka saften i grytan och tillsätt socker efter receptet.
Därefter tillsätter du citronsaft och pelargonblad. Hetta upp
och låt sockret smälta. Koka blandningen i ca 10 min. Plocka
upp pelargonbladen och häll upp gelén i rena glasburkar. Häll
eventuellt på ett lager smält paraffin eller sätt på locken
direkt.
Pelargonsocker Använd dig av en vacker glasburk med lock. Välj
ut din favorit av ros-
eller citrondoftande pelargon, ta några blad och varva dem
med 1 dl socker. Låt stå i 2 veckor. Avlägsna bladen och
pelargonsockret är färdigt att användas.
En snabbare variant är att hacka 1-2 blad
av en ros- eller citrondoftande pelargon. Lägg bladen i en
glasburk tillsammans med 1 dl socker. Sätt på locket och skaka
burken kraftigt under ca. 1 minut och sockret är klart att
användas.
Sockret är användbart till mycket. Byt ut
vanligt socker mot pelargonsocker i dina kakrecept, söta ditt
te och använd det när du kokar saft. Pröva dig
fram!
75 g smör 1 dl honung 3 ägg delade i
gulor och vitor 2 msk fint hackade doftpelargonblad
1 dl fint malda nötter 1 tsk bakpulver 2 stora fint
rivna morötter
Smörj och ströa en rund bakform. Rör
smör och honung mjukt. Blanda i övriga ingredienser utom
äggvitorna, som vispas till hårt skum. Blanda försiktigt
ner dom i smeten. Grädda i 175 grader i ca 45
minuter
Dekoration Färsk frukt eller bär
samt blad och blommor från doftpelargon.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner 0,5 dl
strösocker, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop till en deg
och tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter.
Sätt ugnen på knappt 200°. Mixa vaniljfrön
(frön från en halv vaniljstång) med skal från 1 citron och 1
dl strösocker i en matberedare. Tillsätt kesella, crème
fraiche och ägg. Mixa allt till en jämn smet i
matberedaren.
Häll smeten i det ogräddade pajskalet.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller
tills den har stelnat. Gör gärna cheesecaken dagen innan den
ska ätas och låt den stå kallt över natten.
Dekorera kakan med färsk frukt och
pelargonblommor.
Serveras med vaniljglass eller
pelargonglass. (Se
recept
nedan)
Kaksmet 1 ½ dl vispgrädde 1 ½ dl
socker 1 stort eller 2 små ägg 2 dl vetemjöl 1 tsk
bakpulver 1 tsk vaniljsocker En handfull färska blad av
rosendoftande pelargon t.ex. 'Attar
of Roses' eller 'Pink
Capitatum'.
Glasyr 1 dl florsocker 1 tsk
vaniljsocker 1-2 msk vatten Några droppar citron och
karamellfärg
Garnering Blad och blommor av
doft- eller änglapelargon
Vispa grädden, rör ned sockret
försiktigt. Tillsätt ägget och rör sedan ned mjöl,
bakpulver och vaniljsocker. Smörj en form med avtagbar
botten och klä formen med pelargonbladen. Häll i smeten.
Grädda i 175° ca 20 min. Känn med en sticka att kakan är klar.
Stjälp upp kakan och låt den svalna. Under tiden blandar du
till glasyren. När kakan är kall kan du bre på glasyren och
dekorera ovanpå med några pelargonblommor och blad.
Kaksmet och glasyr passar även till
muffins. Går bra att frysa in och ta fram och tina när man får
gäster!
3 ½ - 4 dl vetemjöl 150 g smör, rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
Garnering 3 msk kronblad av doftpelargon
½ dl strösocker
Sätt ugnen på 175°. Blanda snabbt samman
mjöl (spara lite till utbakning), smör och vaniljsocker (gärna
i en matberedare).
Dela degen (på mjölat bakbord) i 40 bitar
och rulla små längder ca 6 cm långa. De skall vara något
tjockare på mitten. Böj dem till horn och lägg på
bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen 8 - 10
minuter.
Hacka kronbladen och blanda dem med
sockret. Vänd kakorna i sockerblandningen när de är precis
nygräddade så att blandningen fastnar.
Tips! Om sockerströsslet ramlat av
när kakorna skall serveras, kan man återvärma dem snabbt i
mikron och vända dem ännu en gång i
sockerströsslet.
Pelargonfisk i ugn 2 paket (fiskblock) typ Alaska Pollock 1
påse fryst (eller gärna) färsk bladspenat 1 fp soltorkade
tomater 10-15 hackade blad av citrondoftande doftpelargon
t.ex. 'Orange
Fizz' eller 'Sweet
Mimosa' 5 dl grädde eller milda mini mat Salt, svart
+ vitpeppar + citronpeppar
Smörj en avlång ugnsform. Lägg
bladspenaten och pelargonbladen i botten. Klipp de soltorkade
tomaterna i mindre bitar. Dela fiskblocken i mindre
portionsbitar och lägg ut dem på bädden av spenatblandningen.
(Det går även bra att lägga fiskblocken hela ovanpå.) Krydda
med salt, svart och vitpeppar samt citronpeppar. Häll sedan
grädde eller milda mini ovanpå fisken. Såsen ska täcka
fisken. Sätt in i ugn i 200 grader i ca 30-40 minuter till
fisken är genomkokt.
Serveras med kokt potatis eller bulgur
samt en sallad. (se
nedan)
Doftpelargoner med nötig doft som tex. 'Concolor
Lace' passar bra som smaksättare i Wokgrytan eller
till kötträtter.
Tips: Finhacka bladen och blanda i
grillmarinaden.
Änglapelargonens
blommor är utmärkta som dekoration på tårtor och bakverk. Blommorna
är också en given succé i bål och
drinkar.
Änglapelargonen är lättskött och blommar med
ett överdåd av blommor hela sommaren och långt ut på hösten.
Pelargonsnaps 37 cl Brännvin special 15-20 grovt hackade
blad av t.ex. 'Attar
of Roses' eller 'Sweet
Mimosa'.
Blanda brännvin och blad och låt stå i ca
en vecka. Sila från bladen och kyl snapsen. Klart att dricka.
Te, Iste och
Drinkar Dekorera te, iste
och drinkar med ett vackert pelargonblad eller doft-
och änglapelargonernas blommor.
Du kan även lägga blommor i bålet, eller
frysa in i iskuber.
Lägg något blad av din favoritsort i te
och låt dra 5-10 minuter.
Du kan också finhacka blad och lägga i te.
När de har dragit i 5-10 minuter, silar du teet. Söta gärna
med honung.
Pelargonglass, 'Attar of
Roses'
3 äggulor 5 msk florsocker 1 dl
vatten 3 dl grädde 5 st finhackade pelargonblad av 'Attar
of Roses' eller annan rosdoftande pelargon.
Blanda äggulor, florsocker och vatten i en
kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknar. Se
till så det inte kokar. Låt smeten kallna.
Vispa sedan grädden, blanda i
pelargonbladen och häll i detta i den kalla smeten. Blanda
noga och häll smeten i en form och ställ in den i frysen. Låt
stå i minst 5 timmar.
Toppa glassen med blad eller blommor av
pelargoner som
garnityr.
Kanderade
pelargonblommor Att kandera kronblad eller hela blommor är
ett gammalt sätt att bevara blommor för dekoration. Det är
enkelt och billigt att göra själv. Vispa äggvita tills den
börjar hårdna. Doppa varje blomma eller blad i äggvitan så de
täcks och doppa dem sedan i socker. Lägg dem på ett
smörgåspapper på ungsgaller. Täck med ett annat papper och
ställ dem varmt och luftigt eller i ugn på mycket svag värme
med luckan på glänt. De kanderade blommorna förvaras i täta
burkar när de torkat.
Servera som godis eller dekorera kakor,
efterrätter och tårtor med de kanderade
pelargonblommorna.
Pelargonvinäger Till detta behöver du en fin glasflaska,
vitvinsvinäger av bra kvalitet, blad och blommor av
doftpelargon t.ex. sorterna 'Attar
of Roses', 'Orange
Fizz' eller 'Pink
Capitatum.
Glasflaskan fylls med pelargonblad och
blommor, slå sedan på vitvinsvinäger.
Låt stå någon vecka innan du använder
den.
Pelargonsmör Finhacka 1-2 doftpelargonblad.
Välj smak själv. Rör ner i ca 300 g smör. Ställ kallt.
Mjukost Finhacka 1-2
doftpelargonblad. Välj smak själv. Rör ner i en förpackning
mjukost. Ställ
kallt.
Tips: Du kan frysa finhackade blad av
doftpelargoner för användning året runt!
Odla doftpelargoner för den vackra växtens
skull och för att kunna plocka blad.
Sommartid trivs de ute eller i ett soligt
fönster inomhus.
Övervintra doftpelargoner ljust och
frostfritt, beskär, föröka och plantera om dem under
våren.
Inlagt här med tillstånd!
Klicka på deras logga för ett besök
hos dom