Sockerfria Recept

Mjuk Citruskaka!
Ugnen 200 grader 25- 30 min

200 gram rumsvarmt marg.
2 dl sötströmedel
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg

finrivet skal + saften av ½ apelsin och ½ citron

Smörj och mjöla en form. Blanda matfett, sötmedel, vetemjöl och bakpulver till en smulig massa.
Rör i ägg, citrusskal och saften, rör till en slät smet. Bred ut smeten i formen och grädda.
Vänd upp kakan på ett smörpapper när den svalnat några minuter.
Nagga kakan med en gaffel och dränk in den med ½ dl färskpressad apelsinsaft utblandat i 2 msk sötningsmedel.
Låt kakan kallna.

Ät kakan som den är eller som tårta med 1½ dl grädde och garnerad med några apelsinklyftor.
 

Kanelbulle
Grädda småbullar i 250 g. Ugn ca. 10 min.
Längder i 200 g. Ugn ca. 20 min.

50 g jäst
½l lättmjölk
1 dl majsolja
1 dl strösötmedel
1 ägg
1 tsk salt
14- 15 dl vetemjöl
Fyllning
Ljummet vatten
2 msk strösötmedel
kanel
1 ägg ihop vispat med lite mjölk för pensling
Värm mjölken till 37 grader Smula sönder jasten i degbunken. Häll över mjölken och oljan, strösötmedlet, ägget och saltet.
Arbeta in 12 dl mjöl, arbeta degen kraftigt.
Låt degen jäsa ca. 40 min.
Tag upp degen och arbeta den kraftigt. Kavla ut i tunn platta. Pensla över hela ytan med vatten, strö på en blandning av kanel och strösötmedel.
Rulla ihop degen och gör små bullar, eller en längd. Lägg bullarna att jäsa under en bakduk.
Låt jäsa ca. 30 min.
Pensla dom med ägg och mjölkblandningen, strö på lite strösötmedel.

Mandelkakor!
Ugn 225 grader 10 – 12 min.

60 g mandel
75 g margarin lätt
1 ½ dl sötströmedel
2 ägg
75 g apelsinmarmelad light
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Finhacka mandel. Blanda margarin och sötmedlet med elvisp till det är vitt och pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget. Därefter apelsinmarmeladen.
Tillsätt blandning av vetemjöl, bakpulver och mandel.

Arbeta ihop degen och forma till 2 längder. Grädda.
När längderna svalnat lite skär dom i kakbitar.
 

Marsipangodis


100g sötmandel
2 msk strösötmedel
1 äggvita
(1 msk kakao)
Koka upp mandeln och ta av skalet. Mal mandeln när den är torr.
Blanda med strösötmedel.
Vispa äggvitanlätt och blanda i lite i taget till marsipan degen är hanterbar.
All äggvita kanske inte går åt! Gör godisbollar!
Kan njutas som de är eller till garnering av bakelse od.

Sockerfri Butterkaka.

Ugn 200 grader. Ca. 30 min.

2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
100 g rumsvarmt margarin
2 msk sötströmedel
1 krm salt
7½ dl vetemjöl

FYLLNING 1.

100 gr smör
2 msk sötströmedel
1 finriven bittermandel

FYLLNING 2.

1 dl mjölk
1 msk ösötad kok-marsanpulver!
½ msk strösötmedel

PENSLING OCH GARNERING

1 ägg flagad mandel
1. Värm mjölken fingervarm. Häll över söndersmulade jästen i degbunken.
Rör om till jästen är upplöst.
2. Tillsätt ägget och klicka ned matfettet. Blanda i sötmedlet och saltet.
3. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg.
Låt den vila under bakduk 40 min.
4. Blanda ingredienserna till första fyllningen.
5. Mät upp mjölken till fyllning 2 i kastrull med marsanpulvret och sötmedlet.
Sjud under omrörning till krämen tjocknat. Ta genast kastrullen av plattan och
låt smeten svalna.
6. Stjälp upp degen påmjölat bakbord och arbeta den samman lätt.
Kavla sedan ut degen och bre på fyllning 1, rulla sedan samman degen.
7. Skär degrullen i skivor och lägg i en rund form ca. 28 cm i diameter
Ställ kakan att jäsa i 40 min.
8. När kakan jäst lägg en klick av fyllning 2 i mitten på varje bulle.
9. Pensla kakan med uppvispat ägg. Strö på flagad mandel., grädda

Brödkransar
goda brytbröd till soppa och grytor
200 grader 15- 20 min

Rör ut 35 g jäst med 3 dl ljummet vatten
Blanda 7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker ( jäser bort) direkt på bakbordet

Blanda degspadet med
½ dl rumstemp olja
1 ägg

Gör en grop i mjölet och häll i degspadet. Arbeta samman till en smidig deg.
Tillsätt mera mjöl om det klibbar.

Lägg degen i bunke och låt jäsa övertäckt 50 min.
Mjöla bakbordet, stjälp upp degen och arbeta ihop den till en slät deg. Dela upp i bitar och rulla
till 20 st 2 cm tjocka längder.
Forma till ringar och låt jäsa 15 min.
Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en gryta.

Lägg i ett par ringar åt gången och låt koka 2 min. Ta upp med hålslev och lägg dom att
rinna av på galler på plåt.
Täck med bakplåtpapper.

Strö på vallmofrön och grädda bröden i ugn 15 – 20 min.
 

Matbröd.
25 st 15-20 min i ugn 200 g

7 dl grahamsmjöl
4 dl havregryn
6 dl vatten
50g jäst
½ dl vatten
½msk salt
1 msk socker
4 –5 dl vetemjöl

Blanda grahamsmjöl och havregryn i en stor bunke.
Värm vattnet till 50- 60 g
Häll över mjöl och gryn och låt stå ca 30 min.
Rör ut jästen i ½ dl ljummet vatten.
Blanda ned salt och socker och rör om.
Arbeta in vetemjöl till degen släpper bunken.
Låt jäsa till dubbel storlek. Ca 50 min.
T a upp på mjölat bakbord och arbeta degen på nytt.
Forma runda bullar. Låt jäsa på plåt ca. 40 min.
Pensla under gräddningen med lite vatten

Limpa
40- 50 min i ugn 175 g

Dag 1

5 dl grovt rågmjöl 3 dl vatten
Häll över det kokande vattnet och rör om.

Dag 2

1 tsk salt
2 tsk färnkål eller kummin (kan uteslutas)
50 g jäst
2 dl outspädd apelsinjuise
7- 8 dl vetemjöl, gärna specialvetemjöl.

Tillsätt salt och ev kryddor.
Rör ut jästen i den fingervarma vätskan och tillsätt den sedan.

Arbeta in vetemjölet.
Låt jäsa 20 – 30 min.

Baka ut degen till en limpa och lägg den på en plåt. Låt den jäsa 20 – 30 min.
Grädda.
Pensla med varmt vatten och svep in brödet i en bakduk.

Sockerfri Yoghurtlimpa.
2 st 50 min i ugn 175 grader

50 g jäst
1 l naturell yoghurt
3 msk olja
2- 3 tsk salt
1½ dl rågkross
13 dl grovt rågmjöl
8 –9 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i en bunke. Värm yoghurten till ca 37g.
Rör ut jästen i lite av yoghurten.
Tillsätt resten av yoghurten, oljan , saltet, rågkrossen, rågmjölet och nästan allt vetemjöl.
(spara lite till utbakningen)
Arbeta degen till den är blank och smidig och släpper bunkens kanter.
Låt den jäsa 1½ timma.
Arbeta samman degen på mjölat bakbord och baka ut till 2 rullar.
Lägg dom i smörade brödformar som rymmer 1½ liter.
Grädda.

Långpannebröd
24 bitar 15 – 20 min i ugn 225 g

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
2 msk brödsirap
1½ tsk salt
2 dl havregryn
4 dl havrekli
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke.
Häll över ljummet vatten och rör om jästen så den löser sig.
Blanda ned allt utom vetemjölet. Arbeta degen.
Ta sedan i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken.
Täck över och låt jäsa 30 min. Arbeta ihop degen i bunken.
Lägg den i en långpanna på ett bakplåtspapper eller smörjd panna.
Kavla ut degen och skär skåror med kniv till lagom stora bryt- bitar.
Låt den jäsa 30 min till innan du gräddar.

Lätta semmelbullar
Ej sockerfri men nyttig ändå. Mindre fett.

40 st
50 g jäst
75 g flytande margarin
5 dl minimjölk
1 dl socker
1/2 tsk salt
1,5 liter vetemjöl

Näringsinnehåll per färdig semla:
Kalorier: 282 kcal
Fett: 16 g
Protein: 5,7 g
Kolhydrater: 27 g
Fibrer: 1,3 g

Sätt ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader och blanda i det flytande margarinet, salt och socker.
Häll det ljumma degspadet över jästen, rör så att det löser sig.
Tillsätt mjölet och blanda till en bra konsistens, eller tills degen släpper från bunkens kanter.
Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i 4 lika stora delar, rulla ut delarna till längder och dela varje längd i 10 delar.
Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta tills de blivit dubbelt så stora.
Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
Låt svalna under bakduk

Mandelmassa:
1/2 dl riven mandel
1/4 dl socker
Inkråmet från bullarna
2 msk minimjölk

2 dl Milda visp 20% till garnering för fyra bullar

1. Skär av locket på bullen
2. Gröp ur inkråmet
3. Blanda mandel, inkråm, socker och mjölk
4. Fyll bullarna
5. Vispa Milda visp och garnera semlan
6. Sikta florsocker över semlorna

Tunnbröd
5 st

1/4 dl fin Fibrex
½ dl vatten
4 dl kokta medelstora, kalla, rivna potatisar
1 dl glutenfri mix
1 tsk salt

Blanda Fibrex och vatten och låt svälla 10-15 minuter.
Blanda den rivna potatisen med mix och salt och knåda ihop ingredienserna väl till en deg.
Tag blandningen och arbeta in den i potatisdegen, så att allt blir väl blandat.
Dela degen i ca 5 delar. Kavla ut med kruskavel.
Kavla in rikligt med vallmofrö och mix och vänd degen ett par gången under utkavlingen.
Gör tunnbröden ungefär så stora att de täcker hela stekpannan.
Grädda på spisen i stekpanna ca 5 min på varje sida, utan fett, medelstark värme.
Låt stekpannan bli riktigt varm före gräddningen

Sockerfri mandeltårta

15 – 20 min i 180 grader ugn

2 dl sötmandel + några mandlar till garneringen
¼ - ½ dl socker
4 äggvitor

Skålla och mal mandeln och blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Rör ned mandel/ sockerblandningen. bred ut smeten i en rund väl smord form,
gärna med löstagbar botten.


Kräm till tårtan. ½dl mjölk eller kaffegrädde

1 msk sötningsmedel
4 äggulor
2 tsk potatismjöl
50 g margarin

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Sjud under kraftig vispning till krämen tjocknar. Sätt kastrullen i kallvatten och
vispa till krämen är kall. Bred över mandelbotten.
Strimla eller hacka några mandlar och stö över tårtan som garnering.
Ställ tårtan kallt före servering.

Nöttoppar
(25 st)

15 min i ugn 160 grader
2 dl Hasselnötkärnor + några extra att garnera med
1 ägg ½ dl strösötmedel
1 msk vetemjöl
Mal nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned de malda nötterna och mjölet.
Klicka ut smeten på väl smord plåt.
Garnera varje kaka med en nöt.
Grädda

Kladdkaka

Ugnen på 200 grader
Smält 125 g margarin
125 g mörk choklad i bitar
2 dl Hermesetas Lättströ blandas i och
smältes på svag värme under omrörning.
Ta av kastrullen från värmen.

2 Äggulor
1 dl vetemjöl
1½ msk Grand Marnier (apelsinlikör) eller liknande
rivet skal av 1 Apelsin
Blandas i Chokladröran.

Vispa vitorna från de 2 äggen hårt
vänd försiktigt ned i smeten.
Fyll små aluminiumformar till hälften med chokladsmeten.
Baka i ugnen 4 minuter.

Låt svalna och ställ dom därefter i kylen så de blir helt kalla.
Servera med färska bär eller frukt som garnering.
Ev en klick lättgrädde som toppen över i.



  hits

 Webbplatsen uppdaterades 08-05-22

Copyright © 2005 Kerstin